Wat zijn poffertjes?

Wie kent ze niet, de zoete kleine poffertjes met een klontje roomboter?
Al jaren worden onze poffertjes gebakken op markten en braderieën. Een portie warme poffertjes is een traktatie!


 Poffertjes zijn een soort kleine pannenkoekjes, maar dan kleiner en dikker omdat ze rijzen. In tegenstelling tot pannenkoeken worden poffertjes tijdens het bereiden omgedraaid als het beslag nog niet helemaal gestold is. Daardoor zijn ze van binnen nog wat zachter en worden ze mooi rond.

 

 Wij maken onze poffertjes met ons eigen geheime recept. We mengen zelf ons meel en nemen dat mee in droge vorm naar de markt. Daar maken we het beslag. Met een fondanttrechter en een ouderwetse pollepel gieten we het beslag op de hete poffertjes plaat. Halverwege het bakproces draaien we de poffertjes om. Als de poffertjes gaar zijn (nog zacht van binnen!) leggen we ze op een schaaltje.

Normaal gesproken worden de Oud Hollandse poffertjes geserveerd met poedersuiker en roomboter en eventueel met likeur, Amaretto bijv. En dan:

 

                                                                  'Eet smakelijk!'

 

 Ook in het buitenland worden poffertjes vaak gepresenteerd als iets typisch Nederlands. Toch komen poffertjes oorspronkelijk uit Frankrijk. In België zijn ze bekend als 'Bollebuisjes".

 

Poffertjes bakken is niet zo moeilijk, maar dan moet je wel een speciale poffertjesplaat hebben. Bij ons in de kraam is dit een grote koperen plaat, met daarin ronde uithollingen. Tegenwoordig zijn ook gietaluminium en anti-aanbaklaag exemplaren te krijgen voor thuis. In onze kramen wordt een flinke poffertjesplaat gebruikt om grote aantallen poffertjes snel te kunnen bereiden. Onze poffertjesbakkers zijn heel handig in het snel omdraaien van de bijna gare poffertjes.

 

Wij zijn trots op de kwaliteit van onze poffertjes, het blijft onze uitdaging om de lekkerste poffertjes van Nederland te bakken! 

 

 

poffertjes bakplaat  

 © 2019 Lekkere poffertjes • Techniek: